Wat is Sociale Angst?

Wanneer u een sociale angststoornis heeft bent u in feite bang dat anderen u kritisch zullen beoordelen of dat mensen u afwijzen vanwege uw gedrag, uw gespannenheid, uw lichamelijke verschijnselen (zoals blozen, trillen, zweten) of uw voorkomen. Mensen met sociale angst zijn vaak erg naar binnen toe gericht met hun aandacht (zelfgerichte aandacht). Dit veroorzaak meer spanning en angst. 

Deze zelfgerichte aandacht heeft allerlei gevolgen. Zo maakt het u onzeker en gespannen. Verder zult u hierdoor eerder lichamelijke spanningsverschijnselen, zoals blozen, trillen of zweten, gaan vertonen. Zelfgerichte aandacht maakt ook dat u doorgaat met negatief denken over uzelf. Bovendien zorgt overmatige zelfgerichte aandacht ervoor dat u niet meer zo goed luistert naar wat anderen zeggen; u bent immers vooral bezig met wat u zult gaan zeggen en hoe dat zal overkomen. Dat maakt wellicht dat u niet adequaat reageert. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat u negatieve reacties zult krijgen van uw omgeving, en daarmee is de cirkel rond: uw negatieve gedachten worden bevestigd. Daarbij bent u wellicht geneigd om sociale situaties uit de weg te gaan om de spanning te verminderen en hierdoor wordt ook de angst in stand gehouden en kan vereenzaming optreden. 

Meest voorkomende lichamelijke klachten zijn:

Blozen

Trillen (handen)

Droge keel

Zweten

Spiertrekkingen 

Hartkloppingen

Inhoud van de behandeling:

De behandeling bestaat uit het krijgen van uitleg over wat sociale angst is en wat u eraan kunt doen, taakconcentratie training (u leert de zelfgerichte aandacht om te zetten in aandacht aan de taak) en cognitieve therapie (welke gedachten maken dat u zich onzeker gaat voelen). Indien nodig het versterken van uw assertiviteit en zelfbeeld. De behandeling wordt afgesloten met het maken van een terugvalpreventieplan (hoe voorkomt u dat uw klachten terugkomen).

Voor meer informatie over Sociale Angst kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk of kijk op een van de volgende websites:

De Angst, Dwang en Fobie stichting (ook voor contact met lotgenoten)

Nederlands kenniscentrum Angst en Depressie (NedKAD)

De Nederlandse Hyperventilatie Stichtin

MINDblue.nl (somberheid)