Wat is een verslaving?

 

Een verslaving is lichamelijke en/of geestelijke afhankelijk zijn van één of meerdere middelen. De afhankelijkheid daarvan gaat gepaard met het gedwongen doorgaan gebruiken van het middel of middelen. Wanneer je niet meer de drang kunt beheersen tot het gebruik van die middelen waarvan je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent geworden. 

Er zijn twee soorten verslavingen. Namelijk de verslaving aan stoffen/middelen en verslaving aan gedrag/handelingen. 

1. Verslaving aan stoffen: bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine, drugs etc. Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen. 

2. Verslaving aan gedrag: bijvoorbeeld een verslaving aan gamen, shoppen, gokken, seks, eten etc. Bij een verslaving aan gedrag ontstaat er een kick door handelingen die worden uitgevoerd waardoor je dit wilt blijven herhalen. 

Als u verslaafd bent dan vertoont u verslavingsgedrag. U zult het volgende kunnen ervaren:

– U bent constant bezig met het middel om een bepaald effect te bereiken

– Door verlangen (hunkering of zucht) ontstaat een herhalend patroon

– Dit patroon is niet of nauwelijks te doorbreken

– Uw dagelijks leven lijdt hieronder

Inhoud van de behandeling:

Een verslaving is geen bewuste keuze, maar door allerlei omstandigheden kunt u steeds meer gaan gebruiken of meer gaan doen. Op een gegeven moment realiseert u zich dat het niet goed is wat u doet en dat u meer verslavingsgedrag vertoont dan u eigenlijk zou willen. Dan begint vaak het proces om te minderen. Sommigen lukt dat zelfstandig, anderen hebben hier hulp bij nodig. 

Voor de laatste groep bieden wij bekwame ondersteuning. Wij gaan praktisch aan de slag met het verminderen van uw gebruik, waarbij er wordt gekeken naar de onderliggende factor. Wat was de reden dat u meer bent gaan gebruiken/vertonen dan u eigenlijk wilde? Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Samen met uw behandelaar gaat u hiernaar opzoek en wordt er een gerichte behandeling gestart. 

Voor meer informatie over verslaving kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk of kijk op een van de volgende websites:

Alcoholinfo.nl

Drugsinfo.nl (informatie over de combinatie van drugs en alcohol)

AA. Anonieme alcoholisten is een patiëntenvereniging voor mensen die stoppen met alcohol.

Zelfhulpgroepen: zelfhelp.nl, zelfhulpnetwerk.nl

Ondersteuning voor partners, familie of vrienden:

Helpmijndierbareisverslaafd.nl geeft ondersteuning aan partners, familieleden en vrienden van mensen met verslavingsproblemen.

AL-ANON organiseert steungroepen voor partners.

Koppkvo.nl bevat informatie voor kinderen en jongeren met ouders die een alcoholprobleem hebben.

Moedigemoeders.nl: informatie en ondersteuning aan partners, familieleden en vrienden van mensen met verslavingsproblemen.