Wat is een dwangstoornis?
Mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies).
U voelt de spanning in uw hoofd en in uw lichaam toenemen als u bepaalde dingen niet op een vastgestelde manier doet. Dwanghandelingen komen vaak samen voor met dwanggedachten. De dwanggedachten zijn vervelende gedachten die in uw hoofd blijven hangen. Deze hebben meestal te maken met gevaar in de vorm van: brand, inbraak, besmetting, ongeluk. U probeert eigenlijk door bepaalde handelingen te doen te voorkomen dat er iets naars gaat gebeuren. Iets waar u bang voor bent.
Mensen met dwang proberen ook vaak situaties te vermijden die dwanggedachten of dwanghandelingen uitlokken. De dwangstoornis kan lichte of ernstige vormen aannemen.
Soorten dwang:
Smetvrees: bang om vies te worden of besmet te raken, met ziekte of dood als gevolg.
Controledwang: bang dat er brand ontstaat, dat er ingebroken zal worden, dat er een ongeluk gebeurd. Gerelateerd aan een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Verzameldwang: bang om iets belangrijks weg te gooien, het idee hebben dat dingen onmisbaar zijn.
Agressieve, seksuele of godslasterlijke gedachten: bang om iemand iets aan te doen of bang om godslasterlijke taal uit te slaan. Dwanghandelingen vinden vaak plaats in het hoofd.
Orde- en symmetriedwang: dingen moeten vaak recht of op een bepaalde plek staan. Vaak tellen mensen deze handelingen.
Inhoud van de behandeling:
De behandeling bestaat uit het krijgen van uitleg over wat een dwangstoornis is en wat u eraan kunt doen, registreren hoe vaak uw dwanggedachten en handelingen voorkomen, het opstellen van een angsthiërarchie (welke doelen wilt u behalen), het blootstellen aan uw angsten, zonder de handelingen uit te voeren en cognitieve therapie (wat maakt dat u de controle wilt behouden). Indien nodig het versterken van uw assertiviteit en zelfbeeld en verwerkingsgerichte interventies. Daarnaast eventueel stressmanagement (hoe vermindert u stress in uw leven). De behandeling wordt afgesloten met het maken van een terugvalpreventieplan (hoe voorkomt u dat uw klachten terugkomen).
Voor meer informatie over Dwang kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk of kijk op een van de volgende websites:
De Angst, Dwang en Fobie stichting (ook voor contact met lotgenoten)
Nederlands kenniscentrum Angst en Depressie (NedKAD)
De Nederlandse Hyperventilatie Stichting
MINDblue.nl (somberheid)